Rubriigiarhiiv: Traditsioonide tarkus

Hildegardi nõuanded ja retseptid

Sügise hingeõhku on juba tunda. Pimedus, rõskus ja jahedus ümbritsevad meid järgneva poole aasta vältel, nagu see aastast aastasse ikka kordub. Et ennast kõigest hoolimata mõnusasti tunda, tuletame meelde vanu tarkusi, mille paikapidavus on aastasadade vältel järele kontrollitud. Nii, nagu … Jätka lugemist

Rubriigid: Mõtteainet, Tervis, Toiduretseptid, Toitumisnõuanne, Traditsioonide tarkus | Sildid: , | Kommenteeri

Meie Hildegard

Euroopas on viimasel paarikümnel aastal laialt levima hakanud idamaised tervendamispraktikad -  jooga, ajurveeda jpt. Inimesed vajavad midagi, mis seoks materiaalse keha selle vaimse poolega. Kaasaegne lääne meditsiin suudab küll ravida akuutseid juhtumeid ja traumasid ülikõrgel tehnilisel tasemel, kuid haiguste ennetamine … Jätka lugemist

Rubriigid: Mõtteainet, Tervis, Traditsioonide tarkus | Kommenteeri

Suve-eelne kehahooldus

Kui talvel oli vaja nahka arukalt niisutada (sest niiske nahaga ei tohi pakase kätte minna), siis suve tulekuga on kaks peamist muret: kuidas peita sinakas tselluliit ja vältida vanandavat päikesepõletust. Tselluliidiga võiks hakata tegelema kohe, et suveks jälle pisut siredamaks … Jätka lugemist

Rubriigid: Ilunipid, Looduskosmeetika, Ravimtaimed, Traditsioonide tarkus | Sildid: , , , , , , , , , | Kommenteeri

Traditsiooniline kuumutatud pasha

Retsept pärineb 1968. aastal väljaantud raamatust “Kohupiimatoidud” (autorid A. ja M. Klais) ja on seega aastakümneid testitud. Vaja läheb: 1 kg kohupiima 4 muna 200 ml kohvikoort 200 g võid 200 ml suhkrut 1 tl vaniljesuhkrut 100 g mandlilaaste mõned … Jätka lugemist

Rubriigid: Toiduretseptid, Traditsioonide tarkus | Sildid: | Kommenteeri

Jänestest, munadest ja pühadest

Lihavõttemune jagavad teatavasti laiali lihavõttejänesed. Ei tea, mis on jänestel ja munadel ühist? Ega eriti midagi polegi, lihtsalt 17. sajandi paiku hakkasid levima sellised lood. Kõigepealt – jänes on kristluses viljakuse sümbol ja tema paaritumisaeg on just lihavõtete paiku. Lisaks … Jätka lugemist

Rubriigid: Mõtteainet, Traditsioonide tarkus | Sildid: , | Kommenteeri

Porganditest ja päkapikkudest

Kas teate, et keskajal peeti porgandeid päkapikkude maiusroaks? Usuti, et kui õhtul viia kauss porganditega metsa, siis hommikul võid kausist leida kuldraha, mille tänulikud päkapikud sinna maitsva roa eest on jätnud. Tasub meeles pidada, kaugel need jõulud enam… Porgandid on … Jätka lugemist

Rubriigid: Mõtteainet, Traditsioonide tarkus | Sildid: , | Kommenteeri

Mida teha pikkadel pimedatel sügisõhtutel? Näputööd muidugi!

Sügis-talvine hooaeg on aastasadu olnud tubaste tegevuste aeg – ketramise, kudumise, tikkimise, heegeldamise ja muu käsitöö aeg. Meie esiemadel oli kombeks pikkadel pimedatel sügisõhtutel kokku tulla, et üheskoos vokiratast keerutada ning seejuures lõbusaid lugusid jutustada või regilaule laulda. Harmoonikum soovib … Jätka lugemist

Rubriigid: Mõtteainet, Taaskasutus, Traditsioonide tarkus, Uudised | Sildid: | Kommenteeri

Pisaratevaba sibulahakkimise saladus

Armastad sibulat süüa, kuid vihkad sibulahakkimist? Mina ka. Ainuüksi mõte pannil särisevatest kartulitest koos ohtra sibulaga paneb suu vett jooksma. Või siis prantsuse sibulasupp… Ma sööksin sibulat sisaldavaid roogi aga tunduvalt sagedamini, kui sibula hakkimine nii nutune poleks. Isegi prillid … Jätka lugemist

Rubriigid: Mõtteainet, Traditsioonide tarkus | Sildid: , | 3 kommentaari

10 asja, mida võiks teada Mihklipäevast

Homme, 29. septembril on teadupärast Mihklipäev. Mida me tänapäeval teame Mihklipäevast peale selle, et igal oinal on oma? Ei tulegi nagu meelde, eks? Ometi oli see päev rahvakalendris väga tähtsal kohal. Laiendagem siis pisut oma silmaringe ja võtame teadmiseks 10 … Jätka lugemist

Rubriigid: Mõtteainet, Traditsioonide tarkus | Sildid: , , , | Kommenteeri

Supertoit ÕUN

Inglise rahvatarkus ütleb “kes sööb õuna iga päe, ei sel arsti vaja läe“.  Tänavune aasta on meile seda supertoitu rikkalikult jaganud. Kel oma isiklik õunapuu aias kasvamas, on õnnega koos. Supermarketites Eestimaiseid õunu küll napib, kuid see-eest on turgudel valik … Jätka lugemist

Rubriigid: Mõtteainet, Tervislik toitumine, Toitumisnõuanne, Traditsioonide tarkus | Sildid: , , , , , | Kommenteeri