Sildiarhiiv: munapühad

Traditsiooniline kuumutatud pasha

Retsept pärineb 1968. aastal väljaantud raamatust “Kohupiimatoidud” (autorid A. ja M. Klais) ja on seega aastakümneid testitud. Vaja läheb: 1 kg kohupiima 4 muna 200 ml kohvikoort 200 g võid 200 ml suhkrut 1 tl vaniljesuhkrut 100 g mandlilaaste mõned … Jätka lugemist

Rubriigid: Toiduretseptid, Traditsioonide tarkus | Sildid: | Kommenteeri

Jänestest, munadest ja pühadest

Lihavõttemune jagavad teatavasti laiali lihavõttejänesed. Ei tea, mis on jänestel ja munadel ühist? Ega eriti midagi polegi, lihtsalt 17. sajandi paiku hakkasid levima sellised lood. Kõigepealt – jänes on kristluses viljakuse sümbol ja tema paaritumisaeg on just lihavõtete paiku. Lisaks … Jätka lugemist

Rubriigid: Mõtteainet, Traditsioonide tarkus | Sildid: , | Kommenteeri

Munade värvimine

Munadepüha kõige tähtsam osa on munade värvimine ja koksimine. Värvitud muna kinkimine on sümboolne heade soovide ja väe jagamine kogu ülejäänud aastaks. Kõige väekamad munad on loomulikult õnnelike kanade munad. Mis teeb kana õnnelikuks? Mitte kaunid kübarad ja raamatute ettelugemine, … Jätka lugemist

Rubriigid: Mõtteainet, Tervislik toitumine, Traditsioonide tarkus | Sildid: , , , , , | Kommenteeri

Lihavõtted on iidne Eesti püha

Lihavõtted ehk munapüha on seotud kevade tulekuga ja sunnitud paastuaja lõpuga. Sai ju lihatünni põhjast seajalad ära keedetud juba vastlapäeval ning kui jahiõnne polnud, pidi edaspidi leppima juurikate ja teraviljasaadustega. Rändlindude tulek ongi munapüha taga – nüüd  sai pesadest korjata … Jätka lugemist

Rubriigid: Määratlemata, Mõtteainet, Traditsioonide tarkus | Sildid: , , , , , | Kommenteeri