Milline on parim mahlasiirup?

Mida sisaldavad erksavärvilised siirupid?

Aktsiooni “Söödav söök”  järgmiseks uurimisobjektiks on siirup, täpsemalt mahlasiirup. Meid huvitab, kas poelettidel pakutavate mahlasiirupite hulgas on selliseid, mis ei sisalda keemilisi lisaaineid, nagu suhkruasendajad, toiduvärvid, säilitusained, lõhna- ja maitseained.

Paljud lapsevanemad on mõistnud, et limonaad ja energiajook ei tohiks lapse igapäevamenüüsse kuuluda. Ka poemahl ei sobi janukustutamise joogiks oma suure suhkrusisalduse tõttu. Kõige tervislikum janujook oleks teadagi puhas paljas vesi, kuid mida teha kui hing ihkab maitsva marjajoogi järele…

Millest tervislikku mahlajooki valmistada? Kõige parem oleks selleks muidugi kasutada kodus valmistatud naturaalset mahla. Kel aga kodumahla käepärast pole, võiks poest osta 100% mahla ja seda veega lahjendada.

Kui joogivalmistamiseks eelistatakse kasutada siirupit (sest see on mugavam, jook valmib kiiresti ja pole enam vajadust joogile suhkrut lisada),  siis tuleks valida kõige naturaalsem, kõige suurema mahlasisaldusega, võimalikult väikese suhkrusisaldusega ja ilma kunstlike lisaaineteta siirup.

Võib kindel olla, et naturaalseid mahlu ja siirupeid saab osta öko-poodidest, kuid milline on valik tavalises toidupoes?  Vaatame lähemalt, mida sisaldasid Comarketi siirupiriiulilt esimestena uurimisobjektiks sattunud pudelid:

Päikesemarja mustsõstrasiirupNaturaalsest mahlast “Päikesemarja mustasõstrasiirup”

  • Tootja: “Viru Õlu”
  • Reklaamtekst kodulehelt: “Päikesemarja on naturaalne kodumaine kvaliteetsiirup, mis sisaldab 40% puhast mahla.  Siirup maitseb ja lõhnab nii hästi – justkui oleks see tehtud oma koduaia küpsetest marjadest!”
  • Parim toiduaine 2007
  • Orienteeruv hind 1,55 EUR / 500 ml
  • Koostis: Mustsõstramahl (35%), suhkur, vesi, happesuse regulaator (sidrunihape E330), lõhna- ja maitseained, antioksüdant E300, säilitusained E202 (kaaliumsorbaat) ja E211 (naatriumbensoaat)
  • KOMMENTAAR: Koduleht väidab, et mahlasisaldus on 40%, pudelisildil seisab 35%, ei tea kumba uskuda? Kui juba mustsõstramahl sees, milleks veel lõhna- ja maitseaineid vaja oli,  võiks ju rohkem mahla sisse panna? Kas aasta parima toiduaine valikul lisaainete sisaldust ka arvestatakse?

Jõhvikamaitseline marjasiirupJõhvikamaitseline mahlasiirup

  • Tootja: A. Le Coq
  • Reklaamtekst kodulehelt: “Jõhvikate veidi mõrkjas maitses on midagi meile, põhjamaalastele omast, ürgset ja looduslähedast. Jõhvikamorss sobib suurepäraselt nii söögi kõrvale kui ka lihtsalt janukustutajaks.  Aura jõhvikasiirup sisaldab 25% ulatuses naturaalset  õunamahla.”
  • Orienteeruv hind 0,79 EUR / 500 ml
  • Koostis: Suhkur, vesi, õunamahl konserveeritud mahlast (25%), happesuse regulaator sidrunihape, looduslik jõhvika lõhna- ja maitseaine, taimne värviekstrakt (mustast porgandist), magusained naatriumtsüklamaat, atsesulfaam, aspartaam,  säilitusained kaaliumsorbaat ja naatriumbensoaat
  • KOMMENTAAR: Kas pole naljakas, et jõhvikasiirup saadakse õunamahlast,  jõhvika lõhna- ja maitseainest ja porgandivärvist! Ja milline muljetavaldav bukett suhkruasendajaid!

Jätkame otsinguid. Ka vabatahtlike vaatlejate abi on endiselt teretulnud.

Rubriigid: Aktsioon SÖÖDAV SÖÖK, Kahjulikud e-ained, Tervislik toitumine, sildid: , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Üks kommentaar postitusele Milline on parim mahlasiirup?

  1. Liis kirjutab:

    piinlik… teevad ikka sada solki selmet seesama mahl suhkruga läbi keeta ja pudelisse villida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>