Mälu ja närvide parandamise piparkoogid Hildegardilt

Jõulueelsel ajal sobib meenutada üht huvitavat iidset piparkoogiretsepti, mida seostatakse 900 aastat tagasi elanud püha nunn Hildegard von Bingeni nimega. Piparkoogid on eriliselt vürtsikad ja väidetavalt mitmekülgselt kasulikud. Kes soovib, see proovib!

Retsept on järgmine:

  • umbes 1 kg speltanisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 45 g (!) riivitud muskaatpähklit
  • 45 g (!) kaneeli
  • 10 g nelki
  • 300 g mett või roosuhkrut
  • 300 g võid
  • 4 kanamuna
  • 200 g kooritud ja hakitud mandleid
  • pisut soola
  • vajadusel veidi vett

Tegemisõpetus kõlab nii: Mõõtke jahu lauale (algul pange jahu vähem, vajadusel lisage). Külmad võitükid pange jahule, lisage suhkur, mandlid, munad ja maitseained. Kõik ained hakkige suure noaga jahusse ja sõtkuge taignaks. Taignast rullige parajad kangid, keerake need küpsetuspaberisse ja pange vähemalt pooleks tunniks külmkappi. Seejärel lõigake taignakangist terava noaga kettad ja pange need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpsetage 180…200 kraadi juures 15…20 minutit.

Hildegard selgitab: Piparkookide maitseained mõjuvad soodsalt närvisüsteemile, meeleolule, mälule ja üldiselt meie organismile. Piparkooke tuleks süüa 3…5 tükki päevas. Piparkoogid kergendavad südant ja eemaldavad sealt kibestuse, annavad meelerahu ja rõõmsa hääle, kirgastavad tundemeeli, eemaldavad kehast kahjulikke vedelikke, loovad “head verd”, parandavad keskendumisvõimet ning annavad tegutsemislusti.

Retsept Tiiu Väinsaare raamatust “Taimetoidud. Laiast maailmast igale maitsele”  (Maalehe raamat, 2007)

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>